Sähköpostiosoitteeni on . Haluan viestin aina, kun uusi 10X Finland Podcast julkaistaan.

#84: Jan Ameri – Miten kerätään pääomaa, kun ajat ovat kovat?

Jan Ameri johtaa ArcticStartupia, joka kohtauttaa pääomaa tarvitsevia kasvuyriyksiä ja sijoittajia. Tässä jaksossa puhumme ennen kaikkea siitä, kuinka rahaa hankitaan silloin, kun ajat ovat kovat: mikä on sijoittajille tärkeintä, miten rakennetaan hyvä presentaatio ja mitkä alat ovat tällä hetkellä suurimman kiinnostuksen kohteita. On niin paljon muutakin kuin tekoäly. Lisäksi puhumme Janin omasta tiestä yrittäjäksi sekä ArcticStartupin korona-kiirastulesta, jonka läpi hän ja pieni ydintiimi onnistuivat taistelemaan. Firman suurin markkinointitempaus on ollut legendaarisen some-gurun ja yrittäjän Gary Vaynerchukin saaminen sijoittajaksi. Jan paljastaa myös, kuinka se onnistui. Hyviä kuunteluhetkiä!

IMG_3501

Kuuntele seuraavaksi

#83: Erkki Liikanen – Kuinka megariskejä hahmotetaan ja hallitaan

Erkki Liikanen ei juuri esittelyjä kaipaa, mutta tämän podcastin teeman kannalta on hyvä muistuttaa joistakin asioista, joissa hän on ollut mukana. 1972, 21-vuotiaana, hänet valittiin eduskuntaan Suomen kaikkien aikojen nuorimpana kansanedustajana. 1980-luvun lopulla, juuri ennen 90-luvun lamaa, hän oli maamme valtiovarainministeri. Sitten hän siirtyi Brysseliin Suomen EU-suurlähettilääksi hetkeä ennen kuin Neuvostoliitto hajosi. Kun Suomi oli liittynyt unioniin, hän toimi komissaarina kahdessakin komissiossa ja oli mukana valmistelemassa EU:n laajenemista itään. Suomen pankin pääjohtajana vuosina 2004–2018, hänen kohdalleen osuivat muun muassa finanssikriisi ja Euroopan valuuttakriisi. Tänään, 72-vuotiaana, hän on edelleen mukana monessa, muun muassa luomassa kansainvälisiä raportointistandardeja kestävän kehityksen edistämiseksi.

Tässä podcastissa puhumme riskistä, ennen kaikkea ilmastonmuutokseen liittyvistä riskeistä ja keinoista tehdä kansainvälistä yhteistyötä niiden torjumiseksi. Keskustelu laajenee myös muiden riskien ymmärtämiseen, kuten deglobalisaatioon, EU:n päätöksentekoon ja pankkijärjestelmän säätelyyn. Lopulta puhumme siitä, kuinka yksilön kannattaa varautua maailmassa, joka yllättää aina, ja kuinka toimia, jos aikoo yhdessä muiden kanssa selättää vaikeita haasteita.

Kuuntele jakso

#82: Timo Harakka – Onko regulaatio innovaation vihollinen vai ystävä?

Timo Harakka oli vallan ankara kriitikko, josta tuli sen ahkera käyttäjä. Hänet tunnetaan muun muassa television Mustasta laatikosta ja Pressiklubista sekä lukuisista lehtiartikkeleista ja ärhäköistä kirjoista. Vuoden 2019 lopusta lähtien hän on ollut maamme liikenne- ja viestintäministeri.

Timo on juuri julkaissut kirjan Datakapitalismi kriisien maailmassa, joka perustuu hänen havaintoihinsa sekä ministerinä että kapitalismin analyytikkona ja kriitikkona. Aloitamme tämän podcastin puhumalla hänen omasta matkastaan toimittajasta ja teatterikoululaisesta rahan ja vallan käyttäjäksi. Sitten siirrymme digiajan kapitalismin äärelle. Miten datakapitalismi poikkeaa teollisen aikakauden kapitalismista? Mikä on innovaatioiden rooli ja tila? Kuinka Euroopassa tehdään päätöksiä koskien digitaalista tulevaisuuttamme? Entä millä keinoin pieni Suomi onnistuu vaikuttamaan suuren unionin päätöksentekoon? Ja lopuksi, millaiselle uudelle liiketoiminnalle syntyy mahdollisesti tilaa? Hyviä kuunteluhetkiä!

Kuuntele jakso