Sähköpostiosoitteeni on . Haluan viestin aina, kun uusi 10X Finland Podcast julkaistaan.

#90: Tero Ojanperä – Millaiseen tekoälyyn juuri nyt pitää investoida?

Tero Ojanperä on Silo AI tekoäly-yrityksen ja Vision+ -rahaston hallituksen puheenjohtaja ja yksi niiden perustajista. Hän valmistui diplomi-insinööriksi Oulun yliopistosta, ja hän on väitellyt tekniikan tohtoriksi Delftin teknillisessä yliopistossa Alankomaissa.

Ojanperä teki töitä Nokiassa vuosina 1990–2011. Sinä aikana hän toimi Nokian teknologia- ja strategiajohtajana, Nokia Research Centerin vetäjänä ja Nokia Networksin johtajana sekä lukuisissa muissa tehtävissä. Elokuussa 2011 Ojanperä ilmoitti jättävänsä Nokian ja keskittyvänsä uuteen Vision+ -rahastoon. Ja vuonna 2017 Ojanperä siirtyi uuden tekoälyratkaisuja kehittävän startupin Silo AI:n johtoon. Muiden töidensä ohella hän toimii Aalto-yliopistossa työelämäprofessorina ja useiden suomalaisyritysten hallituksissa.

Tässä jaksossa puhumme siitä, missä tekoälyn kanssa mennään tänään ja ehkä huomenna. Mitä pienen kieli- ja kulttuurialueen, kuten Suomen on ymmärrettävä laajoista kielimalleista? Miten yrittäjän tai asiantuntijan tulisi kehittää omaa tekoälytyökalupakkiaan ja -osaamistaan? Miten teokoäly muuttaa suuria teollisuusyrityksiä? Ja voiko tekoäly-Suomi oppia jotakin Nokian menestyksen vuosista.

GP_240322_Lucas Ekblad_131023-5001

Kuuntele seuraavaksi

#89: Gerald Coniel – The Adventurer and Chocolate Maker

10X Finland is back after a three-month hiatus due to the presidential election. And for a change, in English. From December to February, I conducted fourteen podcast episodes with presidential candidates for Mediatalo Keskisuomalainen. These podcasts, produced by Ville Paija, can be found online by searching for “Haluat siis presidentiksi.” My two main takeaways from the interviews were how educational it was to set aside my personal politics and prejudices and approach each candidate with curiosity and an eagerness to understand. The other takeaway was that, when conducting research for the podcasts, I stared into the abyss that is Finland’s economic performance. All I can say is that it takes an insane amount of entrepreneurial drive to lift this nation back to its feet.

With this in mind, I took my microphones and visited one of my favorite individuals and an incredible entrepreneur, Gerald Coniel, who operates a chocolate factory in Billnäs, Raasepori. In this episode, we fast-forward through his life in France, Finland, and South Africa, covering his adventurous bike rides across the African continent, his experiences renovating castles in France, and finally, his journey to mastering the art of fine chocolate making in just two years. We discuss all aspects of building a business, pursuing what you love, and transforming it into a story that people are eager to buy into. Please enjoy the passion, drive, and style of Gerald Coniel.

Kuuntele jakso

#88: Hannu Toivonen – Mitä tekoäly opettaa meille ihmisestä?

Hannu Toivonen on on Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen professori, joka on tutkinut tekoälyä yli kolmekymmentä vuotta ja juuri julkaissut siitä yleistajuisen kirjan nimeltä “Mitä tekoäly on?” Hän on alansa suomalaisia ja kansainvälisiä huippuja ja on muun muassa julkaissut 200 vertaisarvioitua tieteellistä artikkelia, joihin on viitattu yli 26 000 kertaa. Samaan aikaan hän on innokas julkinen keskustelija ja terävä kannanottaja.

Tässä podcastissa keskitymme ennen kaikkea siihen, mitä voidaan sanoa ihmisen ajattelusta, luovuudesta, päätöksenteosta ja vallankäytöstä, kun sitä verrataan tekoälyyn. Toivonen sanoo, että koneet eivät käytä älyä eivätkä valtaa, mutta siitä huolimatta ne valtaavat hurjalla vauhdilla aloja, joiden kuvittelimme olevan nimen omaan inhimillisen ajattelun ja osaamisen linnakkeita. Mikä on ihmisen paikka jatkossa, kun digitaalinen nousuvesi vyöryy. Hyviä kuunteluhetkiä!

Kuuntele jakso