#98: Henrik Meinander – Mitä Helsingin historia kertoo meille sen tulevaisuudesta?
Henrik Meinander seurasi tehtävässään Helsingin yliopiston historian professorina legendaarista Matti Klingeä. Meinander on juuri julkaissut kirjan Helsinki – Erään kaupungin historia. Se on hänen mukaansa syntynyt rakkaudesta kotikaupunkiin ja se kertoo Helsingin vaiheet perustamisesta tähän päivään.
Pysäyttävintä Helsingin tarinassa on se, että kaupunki on hyvin harvoin päättänyt omasta tulevaisuudestaan. Se on pikemminkin ollut lastu Itämeren laineilla, jota suurvaltapolitiikan myrskyt ovat vieneet ja riepotelleet. Tätä ei pidä unohtaa, kun miettii, miten Helsinki jatkossa kehittyy.
Puhumme lisäksi siitä, kuinka Helsingin sielu on jatkuva muutos, kuinka Helsinki on aina ollut muuttajien kansoittama kaupunki ja kuinka Helsingin suurin panos kansalliselle kulttuurille on, että se on ollut paikka, jossa Suomen idea on muotoiltu. Hyviä kuunteluhetkiä!

Kuuntele tämä podcast
Linkkejä jaksossa mainittuihin asioihin
Kuuntele seuraavaksi
Anna Rotkirch on evoluutiopsykologiaan perehtynyt sosiologi ja Väestöliiiton tutkimusprofessori, joka tunnetaan ennen kaikkea lähiyhteisöihin ja syntyvyyteen liittyvästä tutkimuksestaan.
Hänen näkökulmassaan oleellista on se, että ihmisen toimintaa ei perustella joko biologian tai kulttuurin kautta, vaan ihminen ja ympäröivä yhteiskunta nähdään jatkuvana, kompleksisena vuoropuheluna näiden kahden välillä.
Tässä podcastissa sukellamme syvälle siihen, miksi suomalainen ja länsimaalainen väestö ei lisäänny sekä moniin muihin aikamme ilmiöihin: parinmuodostuksen vaikeuteen, vieraan pelkoon, feminismin virtauksiin, itsevaltiaiden nousuun, ahdistuksen lisääntymiseen ja yhteisöllisyyden välttämättättömyyteen.
Hyviä kuunteluhetkiä!
Kuuntele jaksoRisto Lähdesmäki opiskeli alun perin opettajankoulutuslaitoksella Jyväskylässä, mutta perusti muutaman opiskelukaverinsa kanssa vuonna 1999 ensin käyttäjätutkimusta ja pian käyttöliittymäsuunnittelua tehneen Suomen Oujee Oy:n. Oujee sai Nokian asiakkaakseen, vaihtoi nimekseen Idean, ja kansainvälistyi, ennen kaikkea Yhdysvalloissa. Asiakkaiksi saatiin muun muassa Huawei, Apple, Sandvik, LG ja IBM. Vuonna 2017 Lähdesmäki neuvotteli kaupan, jossa 150 hengen Idean myytiin Capgeminille yhdeksännumeroisella summalla.
Riston intohimo on luovien ihmisten johtaminen, yrityskulttuurit ja käyttöliittymäsuunnittelu. Tämä podcast on vauhdikas ja väkevällä kokemuksella pakattu cocktail tätä kaikkea. Ennen kaikkea puhumme johtamisesta ja osaamisen kehittämisestä. Esimerkiksi: mitä tapahtuu kun yrityksen kasvua aletaan mitata osaamisen kasvulla ja paremmilla projekteilla perinteisten talouslukujen lisäksi? Tai mitä tapahtuu, kun design nähdään pikemminkin strategiana kuin estetiikkana ja sen funktioita ovat kokemus, tarina ja tunne? Tervetuloa retkelle railakkaan kasvun polulle. Hyviä kuunteluhetkiä!
Kuuntele jakso